Website repsonse time – Vreme odaziva servera

Website repsonse time – Vreme odaziva servera

 

Još jedan u nizu izstraživačkih blog-postova. Ovog puta bavio sam se vremenom odaziva servera – Website Response Time. 

Uprošćena definicija Website Response Time: Vreme potrebno da server odgovori  na zahtev korisnika. Ovo vreme zavisi od više faktora, među kojima su svakako i fizička pozicija servera na kome se hostuje web sajt ali i fizička lokacija probe servera (sa kog se vrši testiranje)… no ono što vas treba da interesuje (kao korisnika hosting usluga), to je, da ovo vreme bude što manje.

Ukoliko ste zakupili neki shared hosting, nije dovoljno pratiti samo UPTIME, tj. da li je vaš website (na serveru) fizički podignut i konekcija ispravna. Morate da pratite koliko brzo se sam sajt učitava. Ovo vreme zavisi od mnogo faktora

  • same konfiguracije web site-a
  • veličine fajlova
  • opterećenosti servera
  • konfiguracije samog servera
  • broja trenutnih poseta
  • sve to u kombinaciji sa ostalim web site-ovima koji se hostuju na istom serveru
  • ali i od Response Time-a.

Kako da pratite Response time? Naravno, postoje razliciti online alati a ja sam se  i ovog puta odlučio za Pingdom. Pošto nisam bio u  mogućnosti da podignem po jedan web site kod svih naših (a ovog puta i stranih) hosting provajdera odlučio sam se za monitoring samih sajtova hosting kompanije. Pre svega vođen logikom, da će provajderi za svoj web site obezbediti najbolje. Da budem skroz objektivan, kao paralelu uzeo sam top 5 stranih provajdera i ovo merenje sproveo nad njima takođe.

Evo rezultata za TOP 5 vodećih svetskih hosting kompanija:

Response tima-a na grafiku  predstavlja prosek vremena odaziva servera za nedelju dana, merenih u intervalu od jednog minuta sa različitih lokacija u svetu.

Svakako treba pohvaliti HostGator sa prosečnim vremenom od 139 ms.

Sada kad smo upoznali Response time, na koji način može da se meri, koje su vrednosti koje su izmerene od strane poznatih hosting provajdera, vreme je da prikažemo i rezultate prosečnog Response  Time web sajtova srpskih hosting kompanija. Grafik je sortitan u opadajuči niz.

Kako dodatak i uz ovaj grafik, podaci, da je merenje vršeno nedelju dana, da je interval merenja bio 1 minut, a probe serveri svuda po svetu.

Analizirajući rezultate, svakako treba istaći pobednika Extreme prohosting sa rezultatom 231 ms. Upoređujući rezultate, generalni zaključak je da se, što se tiče Response time, domaće hosting kompanije mogu nositi sa najboljim svedskim hosting kompanijama. Ukoliko pogledate grafikon malo bolje, shvatićete da skoro sve (sem poslednje dve – Loopia-e i HostingSrbija.com) imaju bolje vreme od četvrtoplasiranog GoDaddy-ja, tj. mogu da pariraju TOP 3 vodećim svedskim kompanijama (bar što se tiče response time-a).

Pri samom kraju bih još jednom napomenuo da treba napraviti razliku između Response time i vremena potrebnog za učitavanje web stranice. Ukoliko želita da proverite brzinu učitavanja stranice, moja preporuka je besplatan alat http://tools.pingdom.com pa se malo poigrajte sa njim :) .

NAPOMENA: Ukoliko neko od hosting  kompanija želi da vidi rezultate merenja može mi se obratiti putem kontak forme ili neka ostavi komentar sa email adresom (koja neće biti objavljena) a ja ću sa zadovoljstvom da podelim link sa njima.

Do narednog blog-posta ostajte/hostijte dobro :)

 

Print Friendly