UpTIme Hosting.rs

Šta znači 99.99 % UpTime koje nude hosting komanije?

 

UPTIME – ili vreme kad je vaš sajt dostupan širokim masama Internet korisnika. Pre nego što kupite neki od ponuđenih hosting paketa, raspitajte se kod vašeg hosting provajdera:

  • Koje je njihovo UPTIME koje mogu garantovati?
  • Šta se dešava ako ne uspeju da ispoštuju taj uslov?
  • Takođe ih priupitajte i na koji način mere to vreme i da li je to merenje dostupno vama na uvid?

Postoje mnogo online alata koji proveravaju UPTIME, neki ove usluge nude besplatno, dok ih drugi, pak naplaćuju. Naša prepruka je svakako servis Pingdom (možete registrovati svoj nalog i 30 dana besplatno isprobati njihov sistem) koji koristimo, sada već dugi niz godina.

Vratimo se na UPTIME. Ukoliko uradimo mali proračun UPTIME-a i pozabavimo se procentima evo do kojih zaključaka dolazimo.

Razlika između 99,9 i 99,99%

Ako vam hosting kompanija garantuje 99,99% UPTIME to bi praktično značilo da na godišnjem nivou vaš sajt može da bude Down 52 minuta 33,6 sekundi. Ako vam ponude 99,9%? Matematički, razlika je mala, svega 0,09% (neki bi to nazvali i marketinškim trikom i psihološkim efekatom cene – nije 2.000 nego 1.999, ralika je mala i praktično zanemarljiva) međutim, mereno na godišnjem nivou ralika je ipak velika - 8 sati Down-a za vaš web sajt, tj. nedostupnost vašeg web sita Interent korisnicima/kupcima.

Čisto poređenja radi, navešću primer Amazona. Posle opsežnih istraživanja ustanovili su da ukoliko im je sajt usporen (pazite, samo usporen, ne i down) za samo jednu sekundu, tj. ukoliko klijent (čitajte kupac) čeka na otvaranje stranice duže od jedne sekunde, oni će izgubiti 1.6 milijardi dolara prodaje na godišnjem nivo. Takođe, jedna od 4 osobe će napustiti stranicu ako treba da čeka na učitavanje iste duže od 4 sekunde (više o ovome pročitajte na sajtu Fastcompany-a ). Situacija je naravno mnogo gora, ako web site nije dostupan uopšte. Onda se nameće pitanje razlike u granatnovanom vremenu UPTIME vaše web stranice.

Možda niste Amazon, i vaša prodaja se ne meri baš milionima/milijardama dolara :) , ali u svakom slučaju ukoliko je vaša prezentacija na Interenetu nedostupna, vi  gubite. Nijedna hosting kompanijea vam ne može ponuditi 100% UPTIME. U proseku, ozbiljnije hosting kompanije nude 99,99% UPTIME-a. U sledećoj tabeli je dat uporedni prikaz razlike UpTime koje garantuju hosting kopmanije (iskazanog u %) i maksimalnog vremena koj vaš sajt, shodno tome, sme da bude Down da bi ispoštovali ugovoreno UPTIME vreme.

UPTIIME - Down time

Odgovori na pitanje s’ početka blog-posta (razlika između 99,9% i 99,99% UPTIME-a) je da je razlika velika i da o tome treba da vodite računa. Hosting kompanije često u mnoštvu svoje ponude vešto izbegavaju jasno definisano UPTIME vreme koje nude. Na vama je, da se pre kupovine hosting paketa raspitate o tome.

Do sledećeg blog-posta ostajte/hostujte dobro :)

Print Friendly