Najposećeniji sajtovi u Srbiji, i gde se oni hostuju?

U ovom blog postu se bavimo popularnim sajtovima, i to naravno našim, domaćim. Pa da krenemo:

Najposećeniji sajtovi u Srbiji

Prema statistici Alexa rank site-a i 500 najposećenijih u Srbiji, uzeću u obzir dvanaestak sa samog vrha liste a spadaju u srpske brendove. A evo i izabranog uzorka:

Pošto su podaci o broju poseta sajta uglavnom poslovna tajna, iskoristio sam neke online alate po kojima najposećeniji sa vrha ove tabele beleže preko pola miliona poseta na dnevnom nivou pa do nekih 50 i nešto hiljada poseta sajta sa dna tabele (imajte u vidu da su ovo okvirni podaci i da se menjaju na dnevnom nivou, ali svakako su osnova za predstavu o redu veličine broja poseta). Posle ovih statističkih podataka, ja bih vama da postavim pitanje:

Šta mislite, gde se hostuju najposećeniji sajtovi u Srbiji?

U ovom trenutku bih napomenuo i anketu  ”Da li koristite usluge domacih ili stranih hosting kompanija” - podsećam 59% anketiranih hostuje kod stranih hosting kompanija. Sada da sumiramo tabelu:

  • Najposećeniji sajtovi u Srbiji su sajtovi medija
  • Posećenost se kreće od 50.000 od pola miliona dnevno
  • U trenutku neke senzacionalne vesti (bilo to politički incident ili izveštaj iz noćnog provoda starleta), posećenost dostiže pik i upiti ka serverima se višestruko uvećavaju

Sve u svemu, zaključak je da je za to potreban ozbiljan hosting. Sada peripetija! Prema podacima istraživanja 92%  (ili 11 od 12) domaćih top sajtova (pomenutih u tabeli)  koriste usluge domaćih hosting kompanija. Da, dobro ste pročitali domaćih hosting kompanija. Evo tabele:

Web site Hosting kompanija
Blic Mainstream
b92 Mainstream
Kurir SBB
Kupujemprodajem.com Mainstream
Polovniautomobili.com Orion telekom
Krstarica Softlayer
Novosti Mainstream
RTS Eunet
naslovi.net Mainstream
24sata Mainstream
Infostud Orion telekom
S media Mainstream

Odogvor na gore pomenuto pitanje je: Najposećeniji sajtovi u Srbiji koriste usluge domaćih hosting kompanija. Možda za vas neočekivan odgovor, ali činjenice pokazuju tako.

Iz svega ovoga zaključujemo da hosting tržište u Srbiji ima potencijala.

Do sledećeg blog-posta ostajte/hostujte mi dobro.

 

 

Print Friendly